Υπόδειγμα Πάθησης

Παράδειγμα: Λιθίαση

Ορισμός – Πρόλογος

Μερικές γενικές πληροφορίες για την πάθηση. (Πχ ορισμός, Στατιστικά πληθυσμιακά στοιχεία κλπ)

Παράδειγμα: Η λιθίαση είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη πάθηση του ανώτερου ουροποιητικού που προσβάλλει περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού κάθε χρόνο. Ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες η πάθηση εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα κυρίως λόγω του τρόπου ζωής και διατροφής. Μπλα μπλα μπλα…

Συμπτώματα

Πως εμφανίζεται η πάθηση – Πως θα καταλάβω ότι βρίσκομαι στο σωστό άρθρο | Πως ταυτίζομαι με αυτό που περιγράφει το άρθρο;

Παράδειγμα: Η λιθίαση είναι μια πάθηση που εμφανίζεται ξαφνικά με ιδιαίτερα επώδυνα συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το σημείο που έχει σχηματιστεί η πέτρα ή το μέγεθος της αλλά παρόλα αυτά ο ασθενής συνήθως θα την καταλάβει από έντονους πόνους στην νεφρική περιοχή.

Διάγνωση

Πως γίνεται η διάγνωση (Εύκολα; Δύσκολα; Επώδυνα; Με μια απλή αιματολογική εξέταση ή με μια δύσκολη διαδικασία; Στο διαγνωστικό της γειτονιάς μου ή στο πιο ακριβό και εξειδικευμένο νοσοκομείο;)

Παράδειγμα: Η διάγνωση της λιθίασης εξαρτάται από το μέγεθος και την θέση του λίθου καθώς και από την ποιότητα και την σύστασή του. Στην πλειονότητα των περιστατικών η διάγνωση της λιθίασης γίνεται με μη επεμβατικά μέσα και περιορίζεται κυρίως σε απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα νεφρών και ουρητήρων και η αξονική τομογραφία.

Αντιμετώπιση

Διορθώνεται το πρόβλημά μου και αν ναι Πως; (Θα χρειαστώ επέμβαση ή θα πάρω φάρμακα; Ποιες είναι οι επιλογές μου και αν είναι πολλές ποια είναι η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία;)

Παράδειγμα: Η λιθίαση είναι μια πάθηση απολύτως ιάσιμη και χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αντιμετωπίζεται με πολλούς τρόπους ανάλογα με την θέση που εντοπίζεται η πέτρα, το μέγεθός αλλά και την σύστασή της.

Κυριότεροι τρόποι αντιμετώπισης είναι οι:

(Σε αυτό το σημείο οδηγούμε τον ασθενή στο επόμενο βήμα της πλοήγησής του που είναι να πληροφορηθεί για τις αντίστοιχες υπηρεσίες που προφέρουμε)

  • Εξωσωματική λιθοτριψία

Πρόκειται για μη επεμβατική διαδικασία όπου η πέτρα εντοπίζεται ακτινοσκοπικά και με την χρήση κρουστικών κυμάτων (υπερήχων) θρυμματίζεται ώστε αργότερα και σε μορφή άμμου να αποβληθεί από τον ασθενή μέσω της φυσιολογικής οδού της ούρησης.

Διαβάστε περισσότερα… (Link για το άρθρο της αντίστοιχης θεραπείας)

  • Ουρητηροσκοπική λιθοτριψία με laser

Κατά τη διάρκεια της λιθοτριψίας μια οπτική ίνα προωθείται μέσα από ειδικό κανάλι του ενδοσκοπίου σε επαφή με την πέτρα και ενεργοποιείται το laser το οποίο ουσιαστικά μπορεί να μετατρέψει τον λίθο σε θραύσματα μεγέθους άμμου.

Διαβάστε περισσότερα… (Link για το άρθρο της αντίστοιχης θεραπείας)

  • Διαδερμική λιθοτριψία

Πρόκειται για επεμβατική διαδικασία που προτιμάται όταν η πέτρα δεν μπορεί να σπάσει με την χρήση της εξωσωματικής λιθοτριψίας. Κατά την επέμβαση μέσω μιας μικρής τομής στην νεφρική χώρα ο γιατρός εισάγει ένα ειδικό εργαλείο απευθείας στο σημείο που βρίσκεται ο λίθος και τον θρυμματίζει απορροφώντας ταυτόχρονα την άμμο που παράγεται.

Διαβάστε περισσότερα… (Link για το άρθρο της αντίστοιχης θεραπείας)

  • Λαπαροσκοπική / Ρομποτική λιθοτριψία

Πρόκειται για την χειρουργική αφαίρεση του λίθου και συστήνεται συνήθως ως τελευταία επιλογή. Σε περιπτώσεις που η πέτρα είναι πολύ σκληρή για να σπάσει ή που βρίσκεται σε σημείο όπου είναι δεσμευτικό για χρήση των άλλων δύο μεθόδων τότε επιλέγουμε την χειρουργική αφαίρεση.

Διαβάστε περισσότερα… (Link για το άρθρο της αντίστοιχης θεραπείας)