Υπόδειγμα Επέμβασης

Παράδειγμα: Τοποθέτηση Ταινίας ακράτειας

Ορισμός – Πρόλογος

Μερικές γενικές πληροφορίες για την επέμβαση. (Π.χ. ορισμός, Ιστορικά & Στατιστικά στοιχεία κλπ).

Παράδειγμα: Οι ταινίες ακράτειας αποτελούν εδώ και μια δεκαετία μέθοδο αναφοράς στην αντιμετώπιση της γυναικείας ακράτειας ούρων. Πρόκειται για ειδικά πλέγματα που τοποθετούνται χειρουργικά στο πυελικό έδαφος με στόχο την υποστήριξη της ουρήθρας και την συγκράτηση των ούρων στην συνηθέστερη μορφή γυναικείας ακράτειας ούρων, την ακράτεια από προσπάθεια

Ενδείξεις

Ποιος είναι υποψήφιος ασθενής για την επέμβαση; – Ποια πάθηση/εις με οδήγησαν σε αυτό το άρθρο; Πως ταυτίζομαι με αυτό που διαβάζω;

Παράδειγμα: Οι ταινίες ακράτειας αποτελούν ιδανική και μόνιμη λύση σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από ακράτεια από προσπάθεια. Πρόκειται για ασθενείς που εμφανίζουν μικρή η μεγάλη απώλεια ούρων σε καταστάσεις έντονης καταπόνισης όπως:

  • Βήχας
  • Έντονο γέλιο
  • Σήκωμα βάρους
  • Γυμναστική

Καλό θα είναι να αναφέρουμε πως λόγω της ιδιαιτερότητας της πάθησης η διάγνωση πρέπει πάντα να γίνεται με την διενέργεια ουροδυναμικού ελέγχου για να τεκμηριώνεται η πάθηση και να αποφεύγεται η πιθανότητα ιατρικού λάθους.

Επέμβαση

Μικρή και κατανοητή αλλά ιατρικά τεκμηριωμένη περιγραφή της επέμβασης.

Παράδειγμα: Η τοποθέτηση ταινίας ακράτειας είναι μια επέμβαση ρουτίνας με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας τα οποία εξαρτώνται και είναι αποτέλεσμα κυρίως της εμπειρίας και της εξειδίκευσης του χειρουργού. Το πλέγμα τοποθετείται διακολπικά στην ουρήθρα της ασθενούς με στόχο την αντικατάσταση ή την ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών της πυέλου που έχουν χαλαρώσει. Με αυτόν τον τρόπο επαναφέρεται η ανατομία της περιοχής και αντιμετωπίζεται ή περιορίζεται δραματικά η ακράτεια ούρων.

Κατά περίπτωση ότι θεωρείται αξιόλογη πληροφορία που συμπληρώνει το θέμα του άρθρου και απαντά σε καίρια ερωτήματα που μπορεί να έχει ο ενδιαφερόμενος.

Π.χ.:

Αντενδείξεις

Αναφέρουμε πιθανές αντενδείξεις που μπορεί να υπάρχουν σε ορισμένα προφίλ ασθενών (Πχ: Ηλικιακά, Φαρμακευτική αγωγή, Χρόνιες παθήσεις κλπ)

Παράδειγμα: Εδώ βέβαια καλό θα είναι να αναφερθεί πως η επέμβαση καθίσταται ανέφικτη και δεν συστήνεται σε ασθενείς που έχει προηγηθεί άλλη επέμβασης στην ουρήθρα ή στην ευρύτερη πύελο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί επέμβαση αφαίρεσης του προηγούμενου πλέγματος ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την τοποθέτηση της ταινίας.

Χειρουργικές μέθοδοι και τεχνικές

Αν η θεραπεία ή η επέμβαση μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης κάνουμε μια μικρή αναφορά παραπέμποντας αντίστοιχα στο άρθρο που περιγράφει την τεχνική.

Παράδειγμα: Η τοποθέτηση της ταινίας γίνεται χειρουργικά όπου λόγω των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων έναντι της ανοιχτής επέμβασης έχει επικρατήσει η διακολπική τοποθέτηση. Αυτό συμβαίνει γιατί η διακολπική προσέγγιση:

  • Μειώνει τον χειρουργικό χρόνο
  • Ελαχιστοποιεί τον χρόνο αποθεραπείας
  • Μειώνει τις πιθανότητες διεγχειρητικών επιπλοκών

Στο τέλος κάθε άρθρου θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε συχνές ερωτήσεις ασθενών που δεν απαντώνται στο άρθρο και που θα απαντάμε περιεκτικά και χωρίς πολλές πληροφορίες.

Π.χ.:

L

Πόσες μέρες θα χρειαστεί να νοσηλευτώ για την επέμβαση;

Η τοποθέτηση ταινίας είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που συνήθως δεν απαιτεί πολυήμερη νοσηλεία του ασθενούς ούτε και μεγάλη αποχή από τις δραστηριότητές του.

L

Πόσες μέρες θα πρέπει να απουσιάσω από την δουλειά μου;

Ανάλογα με την φύση του επαγγέλματος σας και την έκβαση της επέμβασης ο συνεργάτης χειρουργός της ομάδας μας θα σας δώσει οδηγίες ανάρρωσης που μπορεί να κυμαίνονται από 30 ημέρες έως και 2 μήνες.

L

Θα επηρεαστεί η σεξουαλική μου ζωή μετά την επέμβαση;

Για μικρό χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να απέχετε από σεξουαλικές δραστηριότητες. Μετά όμως το πέρας της περιόδου αποθεραπείας σας η σεξουαλική σας ζωή θα συνεχίσει ανεπηρέαστα.